top of page

Trafik Kazası Durumunda Neler Yapılır?

Güncelleme tarihi: 18 Ara 2022

Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler

Trafik kazası ne yazık ki hayatın acı bir gerçeği ve her an herkesin başına gelebilir. Eğer trafik kazasına karıştıysanız ya da kaza yaparsam ne yapmam gerekir diyorsanız bu yazımız sizin için. Kazaya karıştıysanız öncelikle sakin olun ve hata yapmamak için odaklanmaya çalışın. Hemen bedensel yaralanma var mı yok mu diye kendinizi ve eğer varsa diğerlerini kontrol edin. Mutlaka aracın kontağını kapatıp yakıt sızıntısı var mı diye bir bakın. Eğer sızıntı görürseniz hemen 112 acil çağrı merkezini arayarak itfaiye çağırın.

trafik kaza araba otomobil trafik kasko arıza çarpışma

Trafik Kazası Tespit Tutanağı Tutun

Araçları hareket ettirmeden önce olay yerinin ve plakalar gözükecek şekilde kazaya karışan araçların net bir şekilde fotoğraflarını çekin. Araçların yürüyen aksamında bir sorun yoksa trafiği tıkamamak adına araçları güvenli bir noktaya çekin. Eğer kazada ölü veya yaralı yoksa kazaya karışan tüm sürücüler için kaza tutanağı tutun. Kaza tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerektiğini unutmayın.

kaza tutanağı trafik kasko çarpışma otomobil kaza

Hasar Dosyası için Gerekli Olan Belgeler

Kazaya karışan taraflar birbirlerine ehliyet, ruhsat, sigorta poliçesi fotokopilerini vermelidir. Eğer fotokopi alma imkanı yoksa bu belgelerin net bir şekilde fotoğraflarını da çekebilirsiniz. Bu belgeler ve kaza tutanağının ıslak imzalı bir kopyası ile beraber araçları servise götürün ve hasar dosyası açtırın. Ortalama 1 hafta içinde eksper incelemesi sonucu belirlenen kusur oranına göre sigorta ödeme yapacaktır.


Kaza Kusur Oranını Kim Belirliyor?

Gerekli belgeler ile birlikte hasar dosyası açıldıktan sonra Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'ne (TRAMER) sigorta şirketi tarafından bildirim yapılır. Belge ve kaza fotoğrafları incelendikten ve atanan bağımsız sigorta eksperinin kazaya ilişkin raporundan sonra ortalama 1 hafta içinde kusur oranı belli olmuş olur. Bu kusur oranına sürücüler ya da sigorta şirketi tarafından herhangi bir itirazda bulunulmaz ise sigorta teminatı kapsamında ödeme yapılır.

Kazaya Karıştık, Polis Çağırmalı Mıyız?

Bu konu çoğu zaman kafa karışıklığına sebep olur. Bazıları her kazada polisin gelmesi gerektiğini düşünür ancak durum pek de öyle değil. Polisin kazaya müdahale etmesi için bazı kriterler var. Aşağıdaki durumlardan en az biri bile söz konusu ise polis çağırmalısınız.

Trafik Kazasında Polisin Gelmesini Gerektirecek Durumlar:

  • Kaza sonucunda ölüm veya yaralanma durumu olması.

  • Sürücülerden birinin alkol veya benzeri bir maddenin etkisinde olması.

  • Sürücülerden en az birinin 18 yaşın altında olması.

  • Sürücülerden birinin akli dengesinin yerinde olmadığına dair bir şüphe olması.

  • Sürücülerden birinin ehliyeti ile ilgili bir sorun olması.

  • Kazaya karışan araçlardan en az birinin zorunlu trafik sigortasının olmaması.

  • Kazaya karışan araçların en az birinin kamu malı olması veya kaza sonucu kamu mallarında maddi hasar meydana gelmiş olması.

trafik polis motorsiklet kaza sigorta

Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Olay Yeri Terk

İster park halinde olsun, ister trafikte seyir halindeyken olsun çarpıp kaçma olaylarını maalesef sıkça duyuyoruz. Bu tür durumlarda karşı aracın plakasını almak çok önemli. Kaza ve benzeri durumlarda mağduriyet yaşamamanız için araç kamera sistemlerini şiddetle tavsiye ediyoruz. İmkanınız varsa mutlaka aracınıza basit bile olsa bir kamera sistemi dahil edin. Eğer araç kameranız yoksa ve olay siz araca yakın bir yerdeyken ya da trafikte seyir halindeyken gerçekleştiyse telefonunuzun kamerası ile kaçan aracın fotoğraf ya da videosunu çekmeye çalışın. Görüntü alma şansınız olmadıysa olay yerinde çevreyi soruşturabilirsiniz, belki birileri görüp kaçan aracın plakasını almış olabilir. Ayrıca olay yerinde güvenlik kameralarının da olabileceğini unutmayın, çevredeki bir esnafın güvenlik kamerası kazayı kaydetmiş olabilir!


Trafik kazası ve sonrası ile ilgili aktaracaklarımız şimdilik bu kadar. Aklınıza takılan bir konu olursa lütfen bize sormaktan çekinmeyin. Dilerseniz "teklif al" bölümümüzden en hesaplı sigorta fiyatınızı öğrenebilirsiniz. Sigortalı, huzurlu ve kazasız günler dileriz!


sigorta sözlük trafik kasko dask sağlık sigortam

Komentarai


Sigorta Sözlük Bilgi en iyi teminattır.

©2022, Sigorta Sözlük ®

Sigorta Türleri

Trafik Sigortası
Kasko Sigortası
İhtiyari Mali Mesuliyet
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Özel Sağlık Sigortası
Konut Sigortası
DASK Deprem Sigortası
Seyahat Sigortası
Cep Telefonu Sigortası
Yol Yardım Sigortası
Evcil Hayvan Sigortası
İnşaat All Risk Sigortası

Sigorta Şirketleri

Türkiye Sigorta
Allianz Sigorta
HDI Sigorta
Quick Sigorta
Hepiyi Sigorta
Axa Sigorta
Anadolu Sigorta
Ethica Sigorta
Ankara Sigorta
Orient Sigorta
Ray Sigorta
Aveon Sigorta

Hızlı Gezinme

İhtiyari Mali Mesuliyet Nedir?
Trafik Kazasında Yapılacaklar
Tamamlayıcı Sağlık Nedir?
Sigortacılığın Geleceği
Kaza/Hasar Destek
Yol Yardım & Kiralık Araç
Tramer Hasar Sorgulama
Fenni Muayene Randevu
Metaverse Sigortası Nedir?
Kaza Tespit Tutanağı İndir
Tramer Hasar Sorgusu
SEGEM Çıkmış Sorular
Trafik İşaretleri ve Anlamları
Araç Kamerası Nedir?
Online Güvenli Sigorta
Sigorta Sözlük SSS
sigorta sözlük siyah logo çerçeveli.png

Sigorta Sözlük Sosyal Medya

  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
  • Facebook
  • LinkedIn
  • TikTok
  • Whatsapp
bottom of page